Slađana Nedeljković: PESME


Ispred mene su se prostrle pesme Slađane Nedeljković kao šarena livada u rano proleće na koju još ljudska i životinjska noga nije kročila. One su jednostavne, lake, lepršave, ali dovoljno duboke i zavodljive da čitaoca, koji želi da ih književno-kritički sagleda, povuku i namame da  svom silinom duha zaroni u njih i da u njima potraži ona skrivena emotivna treperenja koja nam Slađana Neljeković svojim pevanjem nudi. Čitanje novostvorenih, a neobjavljenih knjiga poezije uvek je posebno uzbuđenje i avantura za čitača, jer se sreće sa svim likovima pesnika koje on kroz svoje pesničke subjekte dariva čitaocu. U slučaju pesama Slađane Nedeljković otkrivamo da je pesnikinja veoma darovita i sa istančanim smislom za lepo, a njene poetske slike su visoko estetizirane i nose u sebi onu preko potrebnu toplinu zaljubljenosti svoga autora, kako u samo pevanje tako i u one daleke i neuhvatljive animuse o kojima peva.

U pesmi Šapat junakinja ove poezije je sva u slutnji i isčekivanju, ali ona voljenog uči da i on sluti. I kad nisu u prilici da budu zajedno, ona je uvek tu sa njim, jer ona ume i ima moć da se transformiše u sve ono o čemu on može samo da sanja. Ali, ona ne želi to da mu kaže, već ga moli da joj šapne kakav je taj novi osećaj njene sveprisutnosti u njegovom životu.

Za razliku od pesnikinja koje se javno razgolićuju i stvaraju famu oko svoje ličnosti i oko svoje poezije, Slađana je smerna u svojoj višeslojnosti kazivanja, tako da njene pesme možemo čitati kao spoljašnje estetsko, u drugom nivou pitoreskno, u trećem filozofsko, a u onom poslednjem krije se snažni i vulkanski erotski naboj koji čini ovu poeziju tako izuzetnom.

    Za Slađaninu junakinju sećanja su svedoci življenja i ona rado evocira uspomene na sve lepe trenutke koje je proživela i u snu i na javi sa svešću da je ljubav jedna neponovljiva magija koja nam se svagda daje, ali mi ponekad ne umemeo da je prepoznamo i da joj se damo u onoj meri koliko nama se ona nudi.

Slađana, baveći se jezikom pišući, otkriva kroz svoje kratke i slobodne stihove u slobodnoj formi koliko jezik u sebi krije zagonetki i kako se asocijacije kod kreativnog čoveka mogu dešavati u nizovima koji nas mogu voditi na duhovna putovanja i uzvisiti do neslućenih visina. Njen jezik je jasan i prisan, uvek ličan i kao da svaka reč nosi onu unutrašnju energiju neiživljene emocije koja vapi svoje ovaploćenje u beskonačnom.

Slađanina junakija se u poeziji tokom komunikacije sa svojim čitaocima transformiše i menja iz pesme u pesmu pesmu i tako nam otvara svu svoju kompleksnost i sva svoja lica koja mi perpoznajemo i čitamo kao besmrtnost ženskog treperenja u svetu koji je često i ne shvata u onoj pravoj meri i kako bi ona to želela.

Ja bih kao šetač po ovoj prelepoj pesničkoj livadi mogao još puno govoriti o ovom pesmama i o ovom načinu pevanja, ali moje nije da vam prepričavam šta je naša pesnikinja želela da kaže, već da vas samo zaintrigiram da knjigu pročitate i osetite da ste bar na trenutak u svetu naše i vaše Slađane Nedeljković.